Un studiu interesant releva ca unii oameni se intorc din vacanta mai stresati decat erau cand au plecat. Vina o poarta schimbarea brusca a ritmului de viata, dar si dificultatea de a se “deconecta” cu adevarat.
Studiul este facut pe americani, si 53% din ei declara ca vacanta ii streseaza, dar s-ar putea sa fie aplicabil acest lucru si la noi la romani.
Am fost in America de Nord si intr-adevar cei de acolo nu stiu sa-si petreaca o vacanta, au o cultura prea scazuta pentru a se gandi si la altceva decat Caraibe si Las Vegas. Total diferiti de europeni.
Dar noi romanii, desi suntem europeni (in ciuda a ceea cred unii olandezi despre balcanici;)  ne asemanam mai mult cu americanii decat credem.
Deci cum putem evita ‘stresul’ unei vacante?

In primul rand, sa constientizam ca este o nevoie umana sa ne mai schimbam si stilul si ritmul de viata din cand in cand.Omul este o  specie migratorie, chiar daca migratiile noastre sunt acum propulsate de combustibil de avion si acest impuls colectiv de a calatori vine din nevoia de a pune ceva distanta intre noi insine si toate lucrurile cunoscute din jurul nostru. Pe langa nevoie, calatoria in vacanta este asociata cu placerea. Ne face placere sa stam pe malul marii, sa ne relaxam ascultand in fundal vuietul valurilor,  sa urcam pe munte inconjurati de natura sau sa vizitam un muzeu. In plus, mai multe studii recente sugereaza ca a schimba “peisajul” din cand in cand, a pleca de-acasa – si nici macar nu conteaza unde anume – nu numai ca ne face mai isteti, dar si mai deschisi la minte si mai creativi –  actul de a pune cativa kilometri intre casa si noi este in masura sa ne faca mai flexibili mental si sa ne descatuseze creativitatea.

In al doilea rand, trebuie sa invatam sa ne deconectam cu adevarat de la serviciu. Este vorba desigur despre de-acum faimoasa “dependenta de munca”.  Workaholic-ul tipic poate fi fizic in vacanta si sa se joace cu mingea cu fetita lui, dar psihologic este tot la birou. Iar fetita, chiar daca are numai 7 ani, isi da seama perfect de asta.
Iar in al treilea rand, trebuie sa evitam sa incercam sa facem prea multe in vacanta, mai ales lucruri cu care nu suntem obisnuiti. Dupa 9 luni de stat pe scaun la birou, e greu sa incerci sa faci sporturi extreme.

In al patrulea rand, trebuie sa incercam in vacanta sa ne deconectam psihologic. Un om deconectat se vede de la distanta – e zambitor, relaxat si fara chef de harta pentru orice maruntis.

In concluzie, calatorim pentru ca simtim nevoia, pentru ca distanta si diferitul reprezinta tonicul secret al creativitatii. Cand ajungem acasa, acasa este la fel cum era cand am plecat. Dar ceva din mintea noastra s-a schimbat, si asta schimba totul.

Mai pe larg cititi aici:
http://travel.descopera.ro/7765672-Vacanta-streseaza.

Categories: Sanatate