Insolatia copilului este o afectiune frecventa in timpul verii. Parintii trebuie sa stie ca netratata corespunzator poate avea efecte grave. Ce este insolatia? O forma de hipertermie, mai exact organismul este supraincalzit si nu reuseste prin mijloace proprii sa-si coboare temperatura.

Insolatia apare atunci cand copilul este expus razelor puternice ale soarelui si nu numai: daca mediul ambiental in care se afla copilul, fie si la umbra, are o temperatura extrem de ridicata, copilul va transpira abundent. Daca in paralel nu se asigura o hidratare corespunzatoare, organismul nu face fata si se produce insolatia.

Simptomele insolatiei copilului:

– durere de cap;
– cresterea temperaturii corpului, uneori peste 40 grade;
– stare generala proasta: ameteli, senzatie de voma, dezorientare, slabiciune, somnolenta;
– ochi sticlosi;
– uneori edeme la manute si picioruse;
– piele uscata;
– daca temperatura creste brusc pot aparea convulsii;

Ce pot face parintii atunci cand se confrunta cu insolatia copilului:

– sa duca la umbra copilul intr-un mediu ambiental placut, racoros;
– sa sune pediatrul sau la 112 serviciul medical de urgenta;
– sa dea copilului sa bea constant guri mici de apa plata sau ceai deindulcit, pentru hidratare chiar daca are stari de vom sau chiar varsa;
– sa il aseze culcat intr-o parte cu capul ridicat si sa ii maseze manutele si piciorusele ridicandu-le usor de la nivelul solului.
– sa aplice comprese cu apa rece pe care sa le schimbe periodic, schimband de asemenea si locul de pe corpul copilului. Acestea vor ajuta la scaderea temperaturii si vor sustine capacitatea corpului de a se autoregla;
– in cazul insolatiei, administrarea aspirinei sau a paracetamolului pentru scaderea temperaturii nu se recomanda. Trebuie sa fie evitate deoarece produc efectul invers. Cel mai bine este ca parintii sa nu administreze nici un tratament pana cand primesc indicatiile medicului.

In concluzie, parintii nu trebuie sa trateze singuri insolatia copilului. De retinut: urmatoarea masura de prim ajutor dupa ce se asigura ca micutul este in siguranta – apelul la medic.

Sfaturi pentru evitarea insolatiei:

– copilul sa poarte palariuta sau sapca, parintii pot alege modele pe placul copilului;
– copilul sa nu fie expus razelor solare intre orele 10.30-17.00;
– copilul sa fie in permanenta bine hidratat cu apa, ceai, fructe;
– hainutele copilului sa fie deschise la culoare;
– parintii sa aleaga o lotiune de protectie solara sigura, cu SPF 50, verificand cu atentie ingredientele si evitand pe cat posibil lotiune solare cu parabeni, substante chimice periculoase, interzise sau cancerigene;

Categories: Sanatate