Nu doar infuzia de aerosoli si vitamina D sunt motivele pentru care copilului ii prieste la mare.

Pe langa aerosoli, si absorbtia de vitamina D naturala in oase este un beneficiu cel putin la fel de important pentru copiii care se afla intr-o crestere accelerata, plus alte cateva avantaje pe care o vacanta la mare le are pentru sanatatea si dezvoltarea bebelusului.

Ii creste pofta de mancare. Cum soseste copilul la mare, a sosit si pofta de mancare! In principiu, la mare slabesti, caci excesul de vitamina D din organism inhiba secretia hormonului responsabil cu apetitul. Dar noi i-am suplimentat copilului portiile, ca nu mai termina de mancat. Basca, cerea sa molfaie tot ce ne vedea pe noi ciugulind, chiar daca tocmai isi terminase masa. Parea hamesit mereu. Garantez pentru cel putin un kilogram in plus fata de ultima cantarire de acum o luna, iar la varsta asta (aproape un an), copiii nu mai cresc atat de repede.

Se obisnuieste cu apa. Lasa balaceala din cada, unde apa e calduta si limpede si linistita si intr-o cantitate (suprafata) infinit mai mica. La plaja, bebe face cunostinta cu impresionanta mare, cu valurile, cu organismele ii inoata printre picioruse, cu o temperatura mai scazuta a apei, cu o senzatie mai puternica de imponderabilitate (daca-l pui in colacel). E posibil sa-i placa, e posibil sa nu. Ideea e sa-l familiarizezi cu marea, nu sa-l fortezi in relatia cu ea. Faceti jocuri pe malul maturat de valuri si se va obisnui cu prezenta marii.

Exploreaza tot felul de texturi noi. Nisip fin si uscat, nisip umed si compact, scoici intregi si netede, bucati taioase de scoici, ierburi de apa si de uscat, apa sarata, vantul umed si soarele arzator – sunt stimuli care ajuta bebelusul sa se integreze in lumea inconjuratoare, sa inteleaga cum functioneaza, sa isi dezvolte abilitatile motorii, sa-l calmeze si sa-l puna in armonie cu natura, sa-si dezvolte abilitatea de a vorbi – mai ales datorita numeroaselor explicatii pe care i le vei da in legatura cu orice lucru nou intalnit pe plaja.

Doarme mai bine. Cati bani nu dau oamenii pe aplicatii de smartphone sau aparate cu sunete ce imita valurile, dat fiind ca le aduc bebelusilor aminte de zgomotele din uter si, in consecinta, ii linistesc? Zgomotul linistitor al marii, aerul si soarele il vor obosi instantaneu, Veti fi surprinsi sa vedeti cat de mult doarme un bebe la mare.

Socializeaza. Daca nu ne-a plimbat copilul kilometri intregi pe plaja cat am stat la mare, nici ca ne-am mai plimbat vreodata. Familiile cu copii si cei cu catei erau punctele de atractie maxima, mai ales daca copiii aveau jucarii, iar cateii – chef de harjoneala. Cu cat sunteti mai dispusi sa va puneti la mintea si energia copilului, cu atat mai mult isi va gasi ocazii de socializare.

Face anticorpi. Asta daca-l lasi sa testeze si cu limbuta niste nisip, niste scoicute, sa-si suga un pic degetele inmuiate in apa sarata, sa linga in continuare la bucata aia de piersica scapata pe jos… Stiu, suna scarbos, dar lor le prinde bine. Crezi ca tie nu ti-a prins in bebelusie?

Invata sa manance singur. Fiind complet dezbracat pe plaja si neavand ce haine sa murdareasca, i se pot pune la dispozitie bucati de fructe si niste tacamuri si vesela din plastic. Ii aratati cum se face – si cu mana goala, si cu tacamurile – si ii incurajati incercarile tremurate. Daca incepeti asta din prima zi la mare, pana plecati inapoi o sa aiba o coordonare mult mai buna.

Se indragosteste de natura. Un studiu a aratat ca atitudinea fata de natura se formeaza foarte devreme in viata, astfel incat o vacanta la mare este o cale excelenta prin care ii puteti inocula acest atasament. Doar nu-ti doresti un copil si, apoi, un adolescent lipit de calculator in weekend-uri, nu?

Sursa:http://www.suntmamica.ro/tu/cu-bebe-la-plaja-beneficii-mai-putin-cunoscute-6122

Categories: Sanatate