O baie de cateva zeci de minute intr-o mare ceva mai putin linistita asigura un masaj neasteptat de puternic, facut cu ajutorul valurilor.

Este un masaj placut, eficient, gratuit si la discretie, in zilele in care marea este mai agitata. Putem beneficia de el foarte simplu, expunand corpul in diferite unghiuri actiunii valurilor, dar fara a sari o data cu ele, deoarece forta de impact a apei ar fi in acest fel mult redusa. Cea mai puternica actiune se obtine plasandu-va in zona de spargere a valurilor (cu conditia sa va mentineti echilibrul). Un masaj cu valuri complet dureaza 15 minute minimum, rotindu-va asa incat sa fie stimulate pe rand toate zonele corpului.

Pe langa masajul facut de valuri, o baie in mare ne ajuta sa mai beneficiem de un ajutor: presiunea apei. Odata scufundati in apa de mare, cateva zeci de kilograme bune de apa ne preseaza din toate partile, obligand organele interne sa treaca la locul lor, aplatizand rotunjimile (in special abdomenul) si accelerand anumite procese din organism, mai ales pe cele de eliminare. Din acest motiv baile in apa de mare, mai ales repetate, sunt un mijloc excelent de modelare a corpului. In plus, miscarea in apa sarata, care opune o mare rezistenta la inaintare, face ca o simpla baie, ceva mai dinamica, sa activeze o multime de grupe musculare care in mod normal nu sunt puse la treaba, obtinandu-se un efect mai puternic decat printr-o ora de “suferinte” intr-o sala de fitness.
Greutatea corpului este preluata in proportie de peste 70% de catre apa, si ca atare, muschii si sistemul osos nu sunt fortate in timpul bailor. In schimb, rezistenta opusa de apa la inaintare obliga toate grupele musculare sa lucreze in ritm constant si destul de intens. De fapt, fiecare baie in mare este o sedinta de kinetoterapie intensa.
Si mai exista un element: temperatura apei, care si in zilele cele mai calde este cu cateva grade bune sub temperatura corpului, care astfel va ceda incontinuu caldura in timpul unei bai. Aceasta cedare inseamna foarte multe calorii consumate de catre corp, o ardere a lor de calorii care va insemna, in timp, pierderi de greutate semnificative.

Un avetisment important: daca aveti probleme cu greutatea, pofta de mancare de dupa baile marine este bine sa o potoliti cu multe lichide. Daca nu beti lichide imediat dupa baie, organismul continua sa arda calorii intr-un ritm rapid, si dupa ce iesiti din mare isi va cere drepturile si va aparea o senzatie de foame uimitor de persistenta.

Tot pentru slabit, pe langa apa marii si nisipul de pe litoral ne vine in ajutor. Corpul acoperit cu un strat gros de o palma-doua de nisip si expus la soare transpira intens, eliminand toxine, in timp ce anumite procese imunitare sunt foarte mult amplificate. Reumatismul, in toate formele sale, este mult ameliorat de aceste bai originale, la fel ca si spondilita si nevralgiile, mai ales cele care se agraveaza la frig. Persoanele cu surplus de greutate vor da jos, dupa o ora, mai bine de 1 kilogram, datorita sudoratiei intense. Vreme de cateva ore dupa aceea, apetitul alimentar va fi sensibil diminuat.
Important:in timpul si dupa acesta procedura, se va face o hidratare intensa, bandu-se minimum 1,5 litri de apa minerala sau de sucuri naturale, care sa compenseze pierderile hidrice prin transpiratie si care sa puna rinichii la lucru, prevenind eventuale probleme renale. Interesant este ca astfel nu se va pune la loc in tesuturi surplusul de apa eliminat, ci se va stimula diureza

Pe langa slabit, si circulatia periferica poate beneficia de venirea pe litoral, si anume prin mersul prin apa pana la genunchi. Aceasta plimbare dinamica prin valurile mici de langa tarm, pe o distanta de 1-4 kilometri pe zi, in pas vioi sau daca puteti in alergare usoara, asigura un masaj care va stimula circulatia venoasa bland si eficient, va preveni formarea de noi varice si le va reduce in volum pe cele deja existente, va stimula circulatia limfatica, diminuand volumul picioarelor.

Retinerea fata de apa a multora e si din cauza prejudecatilor vehiculate de-a lungul timpului in legatura cu inotul. Una dintre ele este ca e nesanatos sa inoti in primele cateva ore dupa o masa principala, afirmatie eronata, conform studiilor recente.
Alta interdictie absoluta de referea la femeile in perioada ciclului. Practica a demonstrat ca aceasta regula se aplica doar celor care au avut in antecedente inflamatii ale ovarelor sau trompei care, intr-adevar, sunt agravate de imbaierile in apa rece si de efort suplimentar. Insa, pentru majoritatea femeilor, o igiena speciala suplimentara este singurul lucru necesar pentru a se bucura de inot in perioada „fatidica” a lunii. Alte prejudecati vizau diabeticii: se spunea ca glucoza este consumata brusc, lucru ce duce la accidente deosebit de neplacute. Contrar acestei teorii, cercetarile au demonstrat ca inotul este un factor terapeutic important in tratarea diabetului zaharat insulino-dependent.
Multele sale beneficii au ridicat inotul la rangul de sport terapeutic, folosit in tratarea multor afectiuni din domenii cat se poate de variate

In final, nu va feriti sa inghititi apa de mare. Astfel, se obtine sporirea imunitatii la unele boli infectioase, care afecteaza mai ales aparatul respirator (cum ar fi gripa, amigdalita, racelile in general). Apa de mare mai intervine favorabil in metabolismul glucidelor si lipidelor, fiind un mijloc de dezintoxicare a organismului.

Categories: Sanatate