Am vazut multi micuti la mare in ultimii 3 ani (vila noastra fiind orientata spre familiile cu copii mici) si doresc sa impartasesc cateva sfaturi utile privind perioada sejurului la mare, respectiv raspunsul la intrebarile: cand sa vin cu cel mic la mare? si cat sa stam?

In ce priveste perioada venirii, trebuie multa precautie cu expunerea la soare a unui copil mic, deoarece sistemul lor de reglare a temperaturii nu este definitivat. Inainte de venirea la mare, este bine ca micutul sa fie obisnuit cu soarele prin expuneri progresive, astfel incat perioada de acomodare la mare sa fie cat mai scurta.

Timpul petrecut pe plaja trebuie sa nu fie foarte lung atunci cand soarele e puternic.Chiar daca multi parinti considera ca sub umbrela copilul e protejat de soare, totusi radiatiile solare se reflecta in toate directiile de la apa marii, nisip, scoici, pietre etc. Perioada de expunere la soare puternic trebuie intrerupta cat mai des de alte activitati, mers la o terasa, la un loc de joaca acoperit, etc.

Principalul scop al venirii la mare cu un copil mic ar trebui sa fie cresterea imunitatii acestuia: daca la soare copilul poate sta si acasa, expunerea la aerosolii marini nu se poate face decat pe litoral.

Deasemenea, chiar daca sta doar pe malul apei, este bine ca micutul sa fie cat mai mult timp in contact cu apa de mare (sau apa din lacul Techirghiol), e o apa bogata in oligoelemente care vor avea o actiune benefica asupra copilului.

In concluzie, cea mai buna perioada pentru venirea la mare cu copiii mici este la inceputul sau la sfarsitul sezonului, respectiv in mai-iunie si septembrie (este o perioada buna si pentru ca a evita aglomeratia si lipsa de curatenie din plin sezon). Se poate veni si in iulie si august daca se gaseste o perioada cu vreme mai innorata, astfel incat sa stea cat mai putin la soare , dar sa se realizeze expunerea necesara la aerosoli si apa de mare.

In ceea ce priveste durata sejurului, in ultima vreme are loc o scadere a duratei medii a vacantei la mare, dar pentru a se vedea niste rezultate privind cresterea imunitatii copilului, doctorii recomanda o cura de minim 3 saptamani la mare.
Pare o perioada lunga, dar trebuie luat in calcul si faptul ca un copil mic are nevoie de cel putin cateva zile de acomodare cu noul climat, el poate avea la inceput simptome care arata ca o raceala, indigestie, sau alergie dar este vorba de fapt doar de inceperea insanatosirii si adaptarea la climatul marin.
O durata mai mare a sejurului pe litoral poate parea prohibitiva ca pret, dar totusi la inceput si sfarsit de sezon preturile sunt mult mici. In plus, daca sunteti in concediu de ingrijire a copilului profitati si veniti la mare, este o ocazie care o veti avea mai rar odata ce reincepeti serviciul!

Categories: Sanatate