Intre 23 si 28 iunie 2015, piaţa Ovidiu se va transforma în cel mai mare cinematograf în aer liber. Pe un ecran gigant vor rula filme apreciate precum “Aferim!”, “Trenul vieţii”, “Paşaport de Germania” şi “Toto şi surorile lui”.
Accesul publicului va fi liber în limita celor 700 de locuri disponibile.

Proiectiile incep la orele 21:00.

Programul Festivalului:

Marti, 23 iunie

Gyuri (regia Andrei Dăscălescu) – scurtmetraj

Aferim! (r. Radu Jude)

Șukar san (regia Andriana Oborocean) – scurtmetraj

Miercuri, 24 iunie

Tot mai mica Italie (regia Jean-Lorin Sterian) – scurtmetraj

Pașaport de Germania (r. Răzvan Georgescu)

The Hashtag Film (regia Andreeas Novacovici) – scurtmetraj

Joi, 25 iunie

Iulian, a true story (regia Alex Mironescu) – scurtmetraj

Sunt a ta (r. Iram Haq)

Dinainte (regia Radovanovici Delia, Cosmin Sandu) – scurtmetraj

Vineri, 26 iunie

Li Chinezu (regia Liviu Crăciun) – scurtmetraj

Trenul vieții (r. Radu Mihăileanu)

Whites (regia Ioan George Pancencu, Robert Casmirovici, Alexandru Iacob) – scurtmetraj

Sâmbătă 27 iunie

Elvira (regia Norbert Fodor, Ioana Lascăr) – scurtmetraj

Toto și surorile lui (f. Alexander Nanău)

Mo Drom (regia Cătălin Cazacu) – scurtmetraj

Duminică 28 iunie

Brigada neagră (regia Andrei-Nicolae Teodorescu) – scurtmetraj

Drumul păsărilor (r. Klara Trencsenyi, Vlad Naumescu)

The light that memory lends to things (regia Ana Maria Vîjdea) – scurtmetraj

O alta stire de pe litoral vizeaza montarea in premiera a 8 recife artificiale.

Litoralul romanesc ar putea fi mai curat şi ar putea atrage mai mulţi turişti decât pana acum.

Soluția o reprezintă 8 recife artificiale, care au fost scufundate în weekend în apele marii, in zona Cazinoului din Constanta.

Operațiunea este o premieră pentru România. Recifele au fost scufundate cu ajutorul unei macarale și al scafandrilor, la o adâncime de 11 metri.

Astfel, viața din Marea Neagră ar putea ajunge la diversitatea de altădată, deoarece recifele vor funcționa ca niște bariere de corali.

Primele rezultate se vor vedea deja la începutul toamnei, când primele vietăţi marine vor îmbrăca recifele. Pentru că milioane de scoici își vor găsi adăpost aici, reciful va funcționa ca o barieră antipoluare. Și asta deoarece, la maturitate, fiecare scoică va ajunge să filtreze până la 50 de litri de apă de mare zilnic. Totodată, algele care se prind de recife vor adăposti pești. ”Se vor crea, pe aceste recife, colonii de scoici și alge care vor acționa ca un filtru. Cum sunt pădurile, copacii pentru zona de suprafață, așa vor fi și acești recifi artificiali pentru ecosistemul Mării Negre”, a declarat reprezentantul „Mare Nostrum“ Cecilia Pătrăhău.

A fost aleasă zona Cazinoului pentru a monta recifele pentru că apropierea de port a transformat-o în una dintre cele mai poluate întinderi de apă de pe litoralul nostru. Amplasarea structurilor de recife s-a făcut printr-un proiect care a costat peste o jumătate de milion de euro. Banii provin din fonduri europene, dar și de la guvernele celor 5 țări implicate. Dacă aceste recife vor prinde viață, zona ar putea deveni un adevărat paradis marin, care va atrage pasionații de scufundări.

În perioada 21 iunie – 11 iulie, Mangalia va găzdui Campionatul Naţional de mini baschet şi baby baschet, competiţie la care vor participa aproximativ 200 de echipe.

Duminică, 21 iunie, între orele 19.00-20.00, pe traseul Clubul Nautic (portul turistic) – Plaja „Laguna”, va avea loc o paradă de deschidere a campionatului, unde sportivii vor fi însoţiţi de o fanfară militară şi de personajele care întruchipează cele şapte staţiuni din sudul litoralului.

Meciurile vor avea loc pe terenurile Liceului „Ion Bănescu” şi la baza sportivă „Pescăruş”. Competiţia se va desfăşura zilnic, între orele 7.00 – 13.00 şi 16.00 – 21.00, cu excepţia zilelor de sâmbătă, când jocurile se vor desfăşura în intervalul orar 7.00 – 13.00.

Competiţia este organizată de Federaţia Română de Baschet, ASM Callatis mg şi CS Admar.

Un motiv in plus pentru a fi in aceasta perioada pe litoral: pana pe 25 iunie intrarea la Aqua Magic din Mamaia este gratuita pentru copii (pe baza carnetului de elev). Biletul pentru adulti este 40RON.