Medicii specialisti in pneumologie pediatrica atrag atentia asupra faptului ca 7% dintre copiii din Romania sufera de astm bronsic, iar numarul cazurilor este in crestere.

Societatea Romana de Pediatrie si cea de Pneumologie au efectuat un studiu in Romania pe un esantion de 34.000 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 7 ani si 13 si 14 ani si au constat ca jumatate din numarul copiilor depistati cu astm nu stiau, la inceputul campaniei, ca sufera de aceasta boala.

Semnele si simptomele astmului bronsic la copii sunt: tuse seaca;
respiratie greoaie si suierătoare (wheezing); cel mic oboseste repede, in special atunci cand face efort fizic; senzatie de constrictie (strangere) toracica; chiar şi după terminarea episoadelor de raceala sau gripa, tusea persistă.

Prezenta catorva dintre aceste simptome nu indica, neaparat, îmbolnavirea de astm. In situatia în care simptomele sunt frecvente, iar numarul lor este unul mare, este indicat să consulti medicul pneumolog sau pe cel pediatru, deoarece cauza existentei lor poate fi astmul bronsic. Pe de alta parte, astmul bronsic poate evolua asimptomatic, sau este semnalat doar de o tuse suparatoare care apare, în general, seara.

Principalii factori care determina aparitia astmului bronsic la copii sunt cei alergeni. Praful, polenul, acarienii, parul de animale, fumul de tigară, schimbarile de temperatura, aerul rece sau poluarea industriala pot contribui la declanşarea bolii. Altă cauza care poate duce la instalarea astmului bronsic o constituie existenta unor afectiuni precum infectiile cailor aeriene superioare, sinuzita sau rinita.

Pentru prevenirea aparitiei astmului bronşic la copii, este indicata atat evitarea factorilor declansatori (praf, polen, fum de tigara, aer foarte rece). cat si tratarea prompta a infectiilor respiratorii virale,si practicarea sportului, care permite dezvoltarea capacitaţii respiratorii a celor mici.

In plus, tot ca metoda de prevenire (mai ales in faza initiala, declansatorie, bronsiolitica), dar si pentru ameliorarea simptomelor este foarte indicat climatul marin.

Aerosolii marini au rolul de a stimula reactivitatea organismului la alergeni. Ei sunt responsabili pentru eliberarea unui hormon numit cortizol, care scade inflamatiile de la nivelul mucoasei nazale, in cazul rinitei si a celei bronhice, in cazul astmului bronsic. Aceasta iesire din mediul alergenic in mediul bogat in aerosoli aduce o reparare a tesuturilor iar organismul ramane cu o crestere a secretiei de cortizol o perioada indelungata.

Mai pe larg despre aerosolii marini la :
Climatul marin

Cititi si:
Servicii cazare Eforie Nord la vila ROCCO

Categories: Sanatate