E o intrebare pe care si-o pun multi parinti cu copii mici: de ce sa merg in Eforie Nord, si nu in Grecia/Turcia/Bulgaria?

Toate reclamele de la televizor spun ca e un vis in Grecia/Turcia/Bulgaria (sa nu mai vorbim de Italia/Spania, Croatia, etc), toti care merg acolo sustin ca sunt incantati (oare e chiar asa perfect?), asa ca de ce am mai merge pe litoralul romanesc?

Iata cateva argumente, traite si povestite de turisti veniti la noi:

– lungimea drumului – oricat ar fi de aglomerat la noi, pentru masina – cu rute ocolitoare si planificare a orei de plecare se poate ajunge foarte repede de oriunde; pentru tren se calatoreste foarte confortabil. Drumul spre Grecia/Turcia e LUNG, iar Bulgaria e un risc pentru masina (cu cat mai buna masina cu atat riscul mai mare).

– masinile se mai si strica pe drum – incercati sa reparati o masina in strainatate;

copiii se mai pot defecta si ei – incercati sa-i explicati unui medic bulgar care nu stie decat bulgareste (adica 99,99% din ei) prin semne ce are copilul dumneavoastra.

– in ciuda unor intamplari izolate (chiar si vanate de presa), mancarea pentru copii nu e o problema (cel putin in Eforie, care e o ‘statiune pentru copii’).

– pentru fanii piscinelor din afara: nu uitati, orice piscina are clor, apa nu se poate mentine fara tratament chimic ; ce-i oferim copilului – clor sau sanatate?

– apa marii la noi e foarte curata, cel putin in Eforie care nu are problema algelor ca in Mamaia; Grecia are o apa si mai curata, dar de multe ori se merge pe pietre; unde fundul marii e nisipos, nisipul va fi rascolit de cei aflati in apa si inevitabil nu va mai fi o apa limpede cristal, dar e de preferat o plaja nisipoasa uneia pietroase.
Fata de o multime de plaje celebre (Costa Brava, Corfu, Poros, Cannes, San Remo, doar cateva exemple) cu nisip zgrumturos, cu pietre si scoici, plaja romaneasca are un nisip impecabil, fin, fara pietre si scoici care te pot taia (un pericol real, mai ales pentru copiii mici).

– la Marea Neagra nu exista pericolul meduzelor veninoase care exista peste tot la Mediterana, si in ultima vreme si pe coasta turca a Marii Negre (doar Romania si Bulgaria sunt sigure din acest punct de vedere!).

Marea Neagra nu are maree, nu are curenti periculosi (sunt putine locurile si marcate) si se adanceste foarte lin – deci pericolul de inec pentru copiii mici este extrem de scazut;

– Marea Neagra pe litoralul romanesc are salinitatea cea mai scazuta, in contextul in care Marea Neagra este oricum marea cu cea mai scazuta salinitate din Europa. Pentru copiii este o placere sa fie mentinuti la suprafata apei si in acelasi timp apa sa nu fie atat de sarata incat sa-i usture la ochi. Pentru amatorii de apa extrem de sarata, se poate inota in lacul Techirghiol.

temperatura este mult mai placuta pe litoralul romanesc : sunt multi cei care merg in Grecia/Turcia in toiul verii doar pentru a constata ca nu fac fata caldurii nici macar in camera cu aerul conditionat dat la maxim!

– distractia pentru copil in afara orelor de plaja se poate realiza si la noi, nu numai in Antalya. Trebuie doar cautate vilele care au si locuri de joaca – un copil are nevoie doar de alti copii si cateva jucarii pentru a se simti bine, chiar nu are nevoie de un ‘Neverland’.

– pretul: oricum s-ar face calculele, litoralul romanesc iese la cel mai bun pret, atat timp cat scoatem din ecuatie hotelurile cele mai scumpe de la noi, care multe din ele dezamagesc intr-adevar la raportul servicii/pret.

Din punct de vedere al conditiilor naturale, credem ca litoralul romanesc este printre cele mai bune din Europa, in general (bineinteles ca sunt locuri si locuri, si afara pot fi gasite conditii perfecte de apa, plaja, temperatura – pretul crescut e un indiciu in acest sens).

Singurul loc unde nu poate concura litoralul romanesc: civilizatia vizitatorilor. Lipsa de educatie din jur ne poate deranja, dar este parte a vietii de zi cu zi din Romania.

Interesati de cazare litoral?

Categories: Eforie Nord