Va doriti ca la iarna copilul dumneavoastra sa raceasca mai rar? Nimic mai simplu: mergeti la mare. Prin inhalarea aerului incarcat cu sare şi particule ionizate, bogate în oligoelemente, se hraneste cavitatea nazala.  Astfel, aceasta poate rezista mai mult timp atacului microorganismelor. Se observa ca, prin expunerea la aerosoli, copiii vor avea o imunitate mai bună, mai ales cei predispusi la raceli repetate care pot duce in final la astm bronsic.

*Prof. dr. Vasile Costinescu, seful Clinicii ORL 
"Nicolae Costinescu" din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon" 
Iasi*: "Marea, prin aerosoli, asigura o tonifiere a cailor 
respiratorii superioare si la copii, si la adulti, ca sa
nu mai amintim ca aerosolii stimuleaza imunitatea. Nici un
aparat, oricit de perfectionat ar fi, nu reuseste sa 
produca aerosoli atit de binefacatori, precum marea. 
Cura cu aerosoli la mare este cu atit mai binevenita cu 
cit tot anul caile aeriene superioare sint bombardate de
poluare.
Trebuie stiut ca in primele 2-3 zile, copiii pot avea 
mici crize de adaptare, nas infundat, mici dureri de 
urechi, dar ele trec. 
Cura trebuie facuta in primele 3 ore de la rasarit si 
prima ora dupa apus si consta in plimbarea in pas vioi pe 
mal sau pe digurile unde se sparg valurile."

Calitatea superioara a aerului marin este dată de prezenţa microparticulelor provenite din spuma valurilor care se sparg in larg sau la mal in jurul digurilor. Acestea sunt antrenate de briza marii si devin astfel mici particule terapeutice pentru copiii care le inhalează dimineaţa, pană la ora 9.00, sau seara, dupa ce apune soarele. Aceste particule contin niveluri echilibrate de magneziu, iod, bromuri, cloruri de sodiu si de substanţe alcaline, benefice in special pentru mentinerea sanatatii aparatului respirator. Aerosolii marini au sarcina electrica negativa, ceea ce îi face să devină activi direct la nivelul bronhiilor şi al plamanilor. Odata ajunsi in plamani si arborele bronsic, gratie incarcaturii electrice negative, aerosolii strabat rapid straturile superficiale si patrund in profunzime. Picaturile fine de apa marina cresc amplitudinea respiratiei, fluidifica secretiile bronsice si nazale, regleaza activitatea sistemului imunitar si ajuta la armonizarea proceselor cerebrale, mintea devenind limpede, clara si calma. Plimbarea, in special dimineata sau la apus, pe malul marii, este un remediu natural, fara contraindicatii.

O calitate exceptionala a aerosolilor marini este aceea ca scad sensibilitatea alergica, stimuleaza reactivitatea organismului la alergeni ceea ce ii recomanda in afectiunile respiratorii care apar pe fond alergic. Aerosolii marini duc la eliberarea unui hormon natural numit cortizol, care scade inflamatiile de la nivelul mucoasei nazale, in cazul rinitei si a celei bronhice, in cazul astmului bronsic, Aceasta iesire din mediul alergenic in mediul bogat in aerosoli aduce o reparare a tesuturilor iar organismul ramane cu o crestere a secretiei de cortizol o perioada indelungata.

Cura pentru astm bronsic trebuie sa dureze minim 18 zile, iar pentru rinita alergica minim 12 zile. Curele trebuie repetate de doua ori pe an.

Aerosolii marini au efecte benefice si asupra glandelor endocrine. Atunci cand tiroida duce lipsa de iod apar si se instaleaza starile de moleseala şi apatie, aerul marii impregnat de iod face minuni. Iodul joaca un rol important pentru dezvoltarea şi maturizarea creierului. Iar ionii negativi acţionează asupra organismului uman conferindu-i starea de bine şi de destindere. Aerosolii marini accelereaza capacitatea de absorbtie a oxigenului, echilibreaza nivelurile de serotonina. Asa se face ca, dupa o vacanta la mare, ne simtim mai relaxati, dar si cu bateriile incarcate. Terapia cu aerosoli inseamna si stimularea poftei de mancare in cazul copiilor care au probleme de apetit.

Să nu uităm şi de beneficiile nămolului de la mare. O împachetare cu nămol oblojeşte articulaţiile, calmează durerile articulare şi musculare, nevralgiilor reumatice. Mai mult, cercetările ştiinţifice au demonstrat că o baie caldă de nămol este foarte relaxantă şi că un tratament de numai cîteva minute va îndepărta în totalitate stresul acumulat. Nămolul, datorită concentraţiei ridicate de ioni, este folosit în amestec cu apă marină pentru un efect analgezic. Se utilizează ca atare şi ajută la ameliorarea acneei şi eczemelor. Mecanismul vindecător nu este încă pe deplin elucidat, dar ceea ce se ştie deocamdată cu certitudine este că întreaga acţiune a nămolului se exercită prin intermediul sistemului nervos. Influenţează formula sîngelui, viteza de sedimentare a globulelor roşii, metabolismul substanţelor azotate, secreţiile gastrice, biliare, pancreatice, renale şi a tuturor glandelor cu secreţie internă. De asemenea, nămolul acţioneaza pozitiv în oprirea din evoluţie a proceselor inflamatorii cronice, în special a celor de natură reumatismală.

Daca veniti la mare, nu uitati sa va  luati acasa si o sticla cu apa de mare din larg.

Apa de mare conţine proteine şi vitamine furnizate de algele marine. Chiar dacă ne ferim de ele atunci cînd le vedem în apă, algele acţioneaza în favoarea sănătăţii noastre. Ele sînt bogate în calciu, fosfor, potasiu, azot, fier, sulf, magneziu, iod şi cobalt, aminoacizi şi aproape toate vitaminele şi au rolul de a elimina toxinele din epidermă şi de a combate celulita. Apa de mare poate fi băută ca o apă minerală obişnuită, după ce a fost diluată cu apă dulce, pînă la obţinerea unei concentraţii maxime de 2g săruri/litru. Se mai poate folosi pentru gargară, în gingivite, stomatite sau la comprese pentru răni. Există apă de mare în flacoane care se vînd în farmacie şi pot fi consumate în cure. O cercetare recentă a pus în evidenţă efectele de excepţie ale apei de mare asupra recuperării organismului după o suprasolicitare fizică. Acest efect apare datorită substanţelor nutritive din apa de mare care accelerează recuperarea după stresul fizic. Apa din adîncul mării e utilizată pe scară largă în diferite industrii, în special în prelucrarea produselor alimentare, agricultură industria farmaceutică şi cosmetică. Cercetătorii au descoperit că administrarea pe cale internă a apei de mare îmbunătăţeşte metabolismul lipidic şi previne arteroscleroză. Studiile sugerează că apa de mare poate fi un potenţial agent anti-obezitate şi ar putea juca un rol important în metabolismul glucozei.

Categories: Eforie Nord