Tenisul de plaja amesteca lumea voleiului de plaja intr-un sport captivant. De cand tenisul de plaja a inceput in Statele Unite ca sport recreativ si profesional, datorita faptului ca este foarte simplu de jucat, a fost jucat de atleti de toate varstele si nu numai.
Dupa cum ne dam seama si din nume, tenisul de plaja seamana cu voleiul de plaja. Acesta este jucat pe un teren standard de volei pe plaja (terenul este de 30 metri latime si 60 metri lungime). Este o linie longitudinala la centru care imparte terenul in doua, cu fileul situat la 1,52 metri inaltime si inalt de 25,4 cm.
O racheta standard de tenis si o minge de tenis usor depresurizata (6 lbs in loc de 12 lbs) sunt utilizate pentru a pastra o actiune intr-un ritm rapid.
Fie ‘Beach Tennis USA’ sau fie ‘Beach Paddle Ball’ sunt evenimente diferite in functie de numarul de intrari, de numarul terenurilor disponibile si de timpul disponibil. De obicei, rundele preliminarii sunt ’round-robin’ sau ‘pool-play’. Acest lucru inseamna ca, daca va aflati intr-un bazin de patru, ar trebui sa jucati cu toate celelalte echipe din piscina (3 meciuri). Prima sau primele 2 echipe castigatoare din fiecare bazin avanseaza in runde eliminatorii. O sa jucati cel putin 3 meciuri. Se joaca intotdeauna la dublu.
Punctajul este de 15 – 30 – 40 si nu se adauga la egalitate. La egalitate, echipa care primeste isi alege un jucator care va primi serva. O singura serva de fiecare echipa, ca si in tenis si badminton. Spre deosebire de volei, nu exista nicio strategie pentru a va dobori adversarul. Doar o singura serva peste fileu conteaza, la fel ca in volei pe plaja fara faulturi. Se serveste pe diagonala. Atingerea fileului sau ruperea acestuia cu sau fara racheta, va fi penalizata cu 1 punct. Fiecare meci consta dintr-un set de opt puncte. Meciul trebuie castigat la 2 puncte diferenta (ex.: 9 – 7). In cazul in care scorul este egal 8 – 8, se va juca un ‘tiebreaker’ ca la tennis, adica prima echipa care ajunge la 7 puncte, castiga. Nu uitati, regula numarul unu in tenis de plaja este de a va distra.
‘Beach Tennis USA’ sau ‘Beach Paddle Ball’ a fost una din principalele atractii ale Cupei ‘Family Circle’, din Charleston, Sudul Carolinei, jucata in Aprilie 2007. Acolo s-a organizat primul turneu profesionist de tennis de plaja.
Turneul de ‘Beach Tennis USA’ sau ‘Beach Paddle Ball’ din anul 2008 s-a tinut in Key Biscayne, Florida, fiind inclus in turneul Sony Ericsson.
Sezonul 2008 a fost la nivel national si o serie de evenimente sub denumirea BT SUA vor contribui la cresterea rapida a sportului.
In 2008, expunerea sportului a crescut foarte mult, in mare datorita acordului de difuzare a canalului Fox Sports Net (FSN), in California si Florida (distributie totala in 60 de milioane de case), precum si la emisiunea sporiva NBC Show.
Tenisul de plaja (Beach Tennis sau Beach Paddle Ball) cu palete din lemn.
In alte tari tenisul de plaja se mai numeste si ‘Beach Paddle Ball’, in Israel se numeste ‘matkot’, iar in Italia se numeste ‘Racchettoni’. Se joaca cu o racheta asemanatoare vaslei, de unde si denumirea (paddle = vasla). Acesta a fost prima oara jucat pe coasta de langa Romagna langa Ravenna si Rimini, in 1978. Mai tarziu, in 1996, a fost recunoscut de italianul Gianni Bellettini, presedinte al Federatiei Internationale de Tenis de Plaja-IFBT.

Reguli
Regulament general, se face de catre Federatia Internationala Beach Tennis- IFBT care prevede normele jocului.
Regula 1: Terenul
Suprafata de joc trebuie sa fie 16m lungime si 8m latime, in unghiuri drepte. (Volei pe plaja), suprafata de joc este impartita in 2 parti de un fileu. Fileul este situat la 1,7 m inaltime. Terenul de tennis la simplu este de 5 metri cu 8 metri pe fiecare parte. Linia face parte din terenul de joc. Daca in timpul serviciului jucatorul atinge linia este fault.
Regula 2: Mingea
Mingea este similara celei folosite la tenisul de camp, dar cu o compresie mai scazuta.
Regula 3: Servicul si returul
Jucatorii trebuie sa stea fata in fata: cel care incepe jocul are serva, iar celalalt returul. Atunci cand se joaca la Mix Dublu (o femeie si un barbat), barbatul trebuie sa serveasca de sub mana.
Regula 4: Toss (A da cu banul)
Castigatorul poate sa aleaga intre: a servii, a primii sau a-si lasa adversarul sa aleaga. La fiecare serva, ai dreptul la o serva de incalzire, cu conditia de a-ti anunta adversarul.
Regula 5: Serva
Trebuie efectuata din afara terenului, iar daca jucatorul care serveste calca linia terenului, este penalizat cu 1 punct. Doar o singura serva. Se poate face de sub mana sau de deasupra capului.
Regula 6: Greseala de joc
In cazul in care jucatorul care serveste rateaza mingea, atinge fileul sau calca in teren este fault.
Regula 7: Cand servim
In cazul in care mingea atinge fileul, este o minge buna. Jocul se poata juca si fara arbitru.
Regula 8: Ordinea serviciului
Este aceeasi cu cea a tenisului de camp. Serva alterneaza dupa o ordine prestabilita, in special la jocul de dublu.
Regula 9: Schimbarea terenului
Are loc atunci cand scorul este impar sau la sfarsitul unui set.
Regula 10: Stabilirea punctelor
Cand o minge este trimisa in afara zonei de joc. Daca un jucator face ceva intentionat pentru a distrage atentia adversarilor, cand acestia incearca sa loveasca mingea. Returul este punctat, daca mingea atinge fileul si cade in terenul advers. Jocul este aerian, mingea este jucata mereu in aer, ca la volei. Scorul jocului este acelasi ca la tennis de camp. Daca nu exista avantaj se termina meciul.
Regula 11: Decizii oficiale
Intr-un meci in cazul in care un arbitru este prezent, deciziile lui/ei sunt definitive.
Regula 12: Durata
Poate varia, depinzand de program, dar jocul oficial este de 7 seturi, la 6-6 se joaca tiebreak; daca este de 6 seturi, la 5-5 se joaca tiebreak. Cel care castiga tiebreak-ul, castiga jocul. Jucatorii schimba terenul dupa 4 puncte in tiebreak. Tiebreak-ul este jucat ca la tenis de camp, pana la 7. Jocul la dublu se poate juca pana la 9 seturi. Tiebreak-ul fiind la 8-8 in campionatele mondiale