Turistii de la Marea Neagra interesati de explorarea naturii unice din Dobrogea primesc ajutor din partea organizatiei Mare Nostrum.

Mare Nostrum a ales 3 din cele 4 trasee de interpretare a naturii care vor fi incluse in -“Reteaua ariilor protejate de la Marea Neagra”, din cadrul proiectului “Interpretative Trails on the Ground – Support to the Management of Natural Protected Areas in the Black Sea Region (InterTrails)”.

Aceste trasee vor fi deschise si prezentate publicului in viitorul apropiat, imediat dupa ce vor fi realizate toate dotarile de infrastructura si informare necesare pentru o buna intelegere a importantei naturii si a ariilor protejate.

Interpretarea naturii reprezinta un raspuns la cresterea rapida a turismului in natura si un instrument eficient in valorificarea potentialului natural. Cele trei trasee au fost stabilite in urma unei analize detaliate asupra biodiversitatii, geodiversitatii, precum si asupra aspectului cultural al urmatoarelor arii protejate: “Canaraua Fetii”, “Padurea Dumbraveni”, “Cheile Dobrogei”, “Canaralele Dunarii de la Harova”, “Histria” si “Padurea Babadag”. Alte criterii de selectie avute in vedere de catre specialisti au fost: accesibilitatea, infrastructura, amplasarea, importanta ecologica, geologica si culturala a obiectivului ales, atractivitatea, unicitatea si potentialul tursitic general.

Pana acum a fost stabilit traseul interpretativ de la Canaraua Fetii, axat in principal pe biodiversitate, cuprinzand insa si o serie de elemente de geodiversitate, precum si cel de la Cheile Dobrogei unde Mare Nostrum, impreuna cu reprezentanti ai Directiei Silvice Constanta, au stabilit alte doua trasee, unul axat pe biodiversitate si unul pe geodiversitate. Fiecare traseu cumuleaza un numar de 20 de puncte sau atractii reprezentative.

Deschiderea ariilor protejate precum si a parcurilor naturale catre public, ofera custozilor posibilitatea de a reduce, prin educatie, riscul unui comportament inadecvat al turistilor fata de capitalul natural. Metoda interpretarii naturii este extrem de raspandita ca fiind o activitate educationala extrem de interactiva si eficienta. Aceste trasee reprezinta rute in cadrul ariilor protejate care cuprind elemente naturale specifice ce vor fi explicate turistilor. Punctele sau atractiile fiecarui traseu, pot reprezenta specii de plante si animale specifice, specii amenintate, pe cale de disparitie, aspecte legate de habitate, cantecele pasarilor, etc.

Proiectul este desfasurat de catre ONG Mare Nostrum in parteneriat cu alte trei organizatii nonguvernamentale din Ucraina, Georgia si Moldova, si este finatat de catre UE prin Joint Operational Programme “Black Sea Basin 2007 – 2013”, www.trails.bsnn.org.


1 Comment

Flore · July 14, 2012 at 10:49 am

Buna ziua !

Ideea prezentata este de exceptie.
Traseele sunt functionale in vara anului 2012 ?
Daca da, as dori mai multe informatii.

Multumesc,
Florentina

Comments are closed.